gezinnen in nood

Heeft u in of buiten Europa een hulpprogramma voor gezinnen in nood? Bent u begaan met hun omstandigheden? Hoe kunt u deze vaders, moeders, kinderen daadwerkelijk helpen, bijvoorbeeld aan eten?
De weinige en onregelmatige inkomsten gaan veelal op aan hoge energiekosten, dure medicijnen en de aanschaf van schoolmateriaal. Soms is er geen geld voor meer dan één maaltijd per dag. Alles wordt duurder. Ook levensmiddelen en verse groente en fruit. 

de World Seed Program oplossing: een moestuin aanleggen en zelf groenten verbouwen!

Dit is dé oplossing voor gezinnen die zelf aan de slag willen. World Seed Program helpt u met de aanschaf van groentezaden.

de voordelen van een groentetuin

-  Zet gezinnen in beweging en zorgt voor positieve activiteiten

-  Geeft gezinnen met een stuk grond en genoeg tijd de gelegenheid om zelf groenten te verbouwen

-  Verbreekt de cirkel van armoede en ondervoeding

-  Draagt bij aan de gezondheid

-  Zorgt voor regelmatige activiteiten in de buitenlucht

-  Voorziet mede in levensonderhoud

-  Stelt gezinnen in staat om zonder de kosten van groentezaden toch een grote groenteoogst binnen te halen

-  Geeft de ontvangers eigenwaarde en hoop voor de toekomst

-  Kan zorgen voor goede contacten met familie, buren en kennissen

-  Een grote oogst kan zorgen voor inkomsten; bijvoorbeeld op een lokale markt

 

de groenten 

bieten

komkommer

courgette

sla

uien

wortel

pompoen

bloemen

het groentezadenpakket

Een groentezadenpakket bestaat uit 7 verschillende groentezaden plus een zakje bloemzaad. Dit alles verpakt met een zaaischema  in een gripzakje, geschikt voor hergebruik. Een cadeau voor het hele gezin! 

De gemiddelde opbrengst is ruim voldoende voor een gezin! Wanneer alle groentezaden volgens het bijgeleverde zaaiprogramma gezaaid worden, dan is een moestuin van zo'n 400-500 m² nodig. 

 

het begin

Een gezin hoeft natuurlijk niet meteen met een grote lap grond te beginnen: een tuin rondom het huis is al voldoende. Of een vensterbank of balkon!

rondom het huis

op de vensterbank

op het balkon


de oogst

Groentezaden zaaien is best een leuke bezigheid. En het is zeker niet het moeilijkste werk. Maar een goede, overvloedige oogst krijgen wel: daar komt heel wat bij kijken! Een tuin vraagt om regelmatig onderhoud, bijna dagelijks.

De groenteplanten hebben regelmatig water nodig. Goed gereedschap is het halve werk. En dan heeft het weer ook nog eens enorme invloed op de uiteindelijke oogst.  

En dan is het zover: de oogst: de meest dankbare klus van het seizoen! Sommige gezinnen oogsten een groente in een keer. Andere oogsten dagelijks. Voorlopig is er voor het hele gezin iedere dag verse en gezonde groente op tafel!


groente inmaken voor de winter

Vooral in Oost-Europa is men gewend aan het inmaken van groente. Er is ruime kennis aanwezig voor het inmaken van komkommers, paprika, kool, bieten, enz. Zo eten gezinnen de hele winter en de maanden erna ingemaakte groenten. 
Een hele klus, maar zeker de moeite waard!  


groenten verkopen op de markt

Sommige ouders en ouderen kiezen ervoor om een deel van de oogst op een lokale weekmarkt of in de stad te verkopen. Zo komen er financiën beschikbaar voor de aanschaf van schoolmateriaal en om de woninghuur of medicijnen te betalen.  


groente weggeven

De oogst kan zeer succesvol zijn. "Het is beter te geven dan te ontvangen", is dan het motto voor velen. Buren, vrienden of familie genieten dan mee van de oogst. 

Veel gezinnen geven niet-gebruikte groentezaden door aan familie of kennissen. Het is mogelijk om de World Seed Program groentezaden volgend jaar te gebruiken. De kiemkracht van de zaden blijft aanwezig wanneer de zaden droog en donker bewaard worden.


Johan, coördinator van stichting de Helpende Hand: Ik heb vorig jaar in het dorp van ons project een aantal groentezadenpakketten uitgedeeld. Dit jaar bestelde ik er 80. Volgend jaar worden het er vast meer dan 100: de meeste gezinnen in de omliggende dorpen willen wel meedoen!